2024'te Kanada Öğrencilerini Neler Bekliyor?

Pandemi sürecinde kapılarını ilk açan ülkelerden biri olan Kanada; süreçteki başvuru sayılarının artması, başvuruların büyük çoğunluğunun ( %64) aynı iki eyalete -ON ve BC'ye-  yapılması , dolayısıyla hem verilecek eğitim hem de ek olarak konaklama ve sağlık ihtiyaçlarını karşılayabilmek için iki yıllık ‘’zorunlu’’ bir sınırlandırmaya gidiyor.

 
Türkiye’den özellikle aileler tarafından ‘’yaşam standarlarını değiştirmek için’’ tercih edilen ülke için düzenlenen kritik düzenlemeleri kronolojik olarak sizin için derledik:
 
7 Aralık 2023.
 
Asgari Maddi Yeterlilik Meblağı Değişiyor:
 
Marc Miller’ın (Kanada Göçmenlik Bakanı) 1 Ocak itibariyle study permit başvurusu yapanların, ilk yıl eğitim ücretleri ve seyahat masrafları haricinde, hesaplarında en az 20.635 CAD sahip olmasını talep edilecek. Bu para LICO (low income cut off) da denilen Kanadanın düşük gelirini temsil eden miktarın %75’ine tekabül ediyor. Bu meblağ, ilgili değişklikten önce 10.000 CAD’ dı.
 
Buna göre Kanada’ya gidecek kişi sayısına göre hesapta gösterilmesi gereken yaşam masrafları 1 yıl için şu şekilde:
 
1 KİŞİ……………….20.635 CAD
2 KİŞİ………………..25.690 CAD
3 KİŞİ………………. 31.583 CAD
4 KİŞİ………………. 38.346 CAD
5 KİŞİ………………..43.492 CAD
 
Bir diğer önemli değişiklik de çalışma izinlerinde yapıldı. Buna göre 7 Aralık 2023 tarihi itibariyle ''study permit'' başvurusunda bulunan öğrenci adayları, başvurularının onaylanması durumunda, 30 Nisan 2024’e kadar kampüs dışında üst sınır olmadan çalışabilecek.
 
*Bundan sonraki süreçte de uluslararası öğrencilerin çalışma izni sürelerinin de 30 saate çıkarmak gibi bir fikrin de üzerinde düşünüldüğü bu açıklama sırasında ifade edildi.
 
 
Yine aynı açıklamalarda yer alan başka bir ifade de alınan eğitim biçimi ile ilgiliydi. Buna göre alınan (alınacak) eğitim süresinin %50’sinden daha azını teşkil edecek şekilde eğitiminin bir kısmını online alan öğrenciler de mezuniyet sonrasındaki çalışmaya (PGWP) bu eğitimleri de saydırabilecekleri yönündeydi. 1 Eylül 2024 ve sonrasında eğitimine başlayan öğrenciler bu imkandan istifade ettirilmeyecek.
 
 
22 Şubat 2024.
 
Öğrenci sayılarında kapasite sınırlaması:
 
Ülkeye 2024 içinde kabul edilecek öğrenci sayısı 360.000 olarak belirlendi. Bu sayı, 2023 ile kıyaslandığında %35’lik bir kısıtlamayı ifade ediyor bize.Her bir eyalete verilecek öğrenci alma sınırı, o eyaletin nüfusuna göre belirlenecek. Eyaletler, bu verilen sınırlı öğrenci kapasitesini okulları arasında üleştirecek. Güncel değişiklikle birlikte, bir önceki seneye göre, ONTARIO eyaletindeki öğrenci sayısı, bir önceki seneye oranla, yaklaşık yarısı miktarda azalacağı tahmin ediliyor.
 
Bakan Miller’ın açıklamasına göre uluslararası öğrenci sınırlaması için yeni bir uygulama söz konusu: PAL (Provincial Attestation Letter). Daha önce QUEBEC öğrenci vize başvurularında kullanılan yönteme benzer bir çalışma 31 Mart 2024’ten itibaren uygulanmaya başlanacak. Bu şekilde, ülkeye uluslararası öğrenci olarak gelmek talebinde bulunan her bir öğrenci için, ilgili kabul öncelikle o eyalet tarafından verilecek. Bu sayede de eyalet ve ülkeye gelecek öğrenci sayısı takip edilebilecek.
 
*Her bir PAL sadece bir kere basılabilecek; yani PAL'ı ile vizeden red alan öğrenci için aynı letter bir daha kullnılamayacak.
 
Muafiyet: Bu öğrenci sayısı sınırından etkilenmeyecek iki tip öğrenci profili var.
 
1. Yüksek lisans ve doktora öğrencileri
2. İlköğretim öğrencileri
*Bu programlar dışında aşağıdaki ''profesyonel lisans'' programlarının herhangi birinden kabul alan öğrencilerin eşleri de ,19 Mart 2024'ten itibaren, open work permit başvurusu yapabilecek:
  • Doctor of Dental Surgery (DDS, DMD)

  • Bachelor of Law or Juris Doctor (LLB, JD, BCL)

  • Doctor of Medicine (MD)

  • Doctor of Optometry (OD)

  • Pharmacy (PharmD, BS, BSc, BPharm)

  • Doctor of Veterinary Medicine (DVM)

  • Bachelor of Science in Nursing (BScN, BSN, BNSc)

  • Bachelor of Education (B. Ed.)

  • Bachelor of Engineering (B. Eng., BE, BASc)

 
Mezuniyet sonrası çalışma izni (PGWP) şartlarındaki değişiklikler:
 
1 Eylül 2024 itibariyle özel college’lar içinde devlet koleji verilen programlara başvuru yapan öğrenciler, çalışma izni alamayacak.
 
*Yeni uygulama ile birlikte yüksek lisans mezunlarının, aldıkları eğitimin süresine bakılmaksızın, 3 yıllık çalışma izni başvuru yapabilecekleri eklendi.
 
Eş durumundan başvuru yapanlar için değişiklikler:
 
Daha önce post graduate certificate programları ile de eş durumundan open work permit (açık çalışma izni) başvurusu yapılabiliyorken yeni güncelleme ile önümüzdeki en az 2 yıl boyunca eş durumundan (açık çalışma izni) başvurusu, sadece eşleri yüksek lisans veya doktora eğitimi alanların sahip olanlara tanınanacak.
 
İhtiyaç yönünde büyümek şartı ile kuruluşundan itibaren Kanada, bir göçmen ülkesi olmayı sürdüreceğe benziyor. Pandemi ile pek çok ülkede karşımıza çıkan vize ve kabul şartlarının artması ve zorlaştırılması sonunda bu ülkeyi de ‘’ihtiyaç kapsamına’’ göre bir ayar çekmeye itti. İki yıllık sürecin sonunda bizi neyin beklediğini bilemiyoruz; ama akademik başvuruların her zamankinden daha öncem kazandığı şimdilik söylenebilir.
 
*2023’te ülkeye en çok başvuru yapan 10 ülke (başvuru sırasına göre: India, Nigeria,Philippines,, Nepal,Ghana, Jordan, Federal Republic of Cameroon, People Republic of China, Congo Democratic Republic of the, Ethiopia
 

Kanada'da çalıştığımız sertifika eğitimi veren okulları görmek için:

 

https://www.yeniedu.com/hizmetler/sertifika-secenekleri/kanada Master eğitimi veren okulları görmek içinse 

https://www.yeniedu.com/hizmetler/sertifika-secenekleri/kanada Konuyla alakalı yazılmış bir başka yazımız içinse;

https://www.yeniedu.com/blog/kanada-college-egitimi   yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Profilinizin Kanada vizesi için uygun olmadığını öğrenmek ve size en uygun seçenekleri çıkarmak için bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz:

 
TELEFON : +90 542 3547158
E-MAIL : info@yeniedu.com