HOLLANDA: Lisans Eğitimi

NEDEN: 7 YY’DAN itibaren özellikle denizciliğin gelişmesiyle birlikte pek çok ülke ve dolayısıyla kültürle tanışıp karşılaşan ülke denizcileri sayesinde hem ticaret kültürünün gelişmesine yardımcı olmuş hem de zenginliklerine zenginlik katmıştır. Hali hazırda Avrupa tarım ticaretinden en büyük payı alan ülke, bu yüzden ekonomi ve psikoloji eğitimi almak isteyenler için de bilimsel bir birikimi temsil ediyor.

17 yüzyılda %88 okur yazar oranına sahip olan ülke ticaret sayesinde zenginleşirken eğitimin önemini asla göz ardı etmemiş bir yerden bahsediyoruz.

UÇAN HOLLANDALI:Rivayet odur ki özellikle denizciliğin gelişmesi ya da gelişmek zorunda kalması nedeniyle Hollanda’dan Uzak Asya’ya yapılan ticaret seyahatlerindeki denizde kat edilen hız kastedilmektedir.(yeterli kumanya ve su olması şartı ortalama günlük 4800 kalori gidilemeyecek yer yoktur diye ifade edilirmiş.). Bu yeterlilik de ‘Uçan Hollandalı’ tabiyle ifade edilmektedir. Dünyanın en hızlı deniz ticaretini yapan ülke’

İlk en iyi 250 universiteye pek çok üniversite sokan Hollanda’daki lisans programları ikiye ayrılıyor:

  1. Teorik lisans eğitim: Bu eğitim bizim Türkiye’den de aşine olduğumuz 4 yıllık lisasn programlarının karşılığıdır. Süresi 3 yıldır
  2. Pratik Lisans Eğitimi: Bu program ise daha çok liseden sonra ‘mesleki eğitim’ veren okullarda 4 yıl olarak verilir.

NE ZAMAN: Teknik ve iyi üniverssitelerde istenen ‘numerus fixus’programlar, genellikle her senenin 15 Ocak’ına kadar aşağıdaki tüm evraklarla başvurunun tamamlanması gerektirmektedir:

Başvuru yapacağınız program numerus fixus değilse eğitime başlayacağınız senenin nisanına kadar başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

EVRAKLAR:

  1. (İstenen şartlara uygun) bir lise diploması veya mezun olunabileceğine dair evrak
  2. IELTS (akademik)
  3. Pasaport
  4. CV
  5. Niyet mektubu
  6. En az iki tane başvuru yapılacak bölüm/ler için alınacak akademik referanslar
  7. Niyet mektubu
  8. Varsa (ilgili) diğer sertifikalar

SÜREÇLER: Öncelikle başvuru yapılabilecek 4 bölüm veya üniversite (sadece 2’si tıp,veterinerlik veya numerus fixus olabilir.) bölümüne karar verdikten sonra üniversite başvurusu yapılabilir. Başvuru/larınızı tamamlayacağınızı düşündüğünüz zamana göre okul sonuçlarınız mart nisan gibi olumlu ya da olumsuz olarak elinize ulaşmış olacaktır.

Okul kabulünüzde herhangi bir ‘şart’ yoksa kabuldeki son tarihe kadar okulun ilk sene ücretini (evet doğru okudunuz) ödemeniz gerekecek. Bu kısımda bazı okullar okulun  tüm ücreti dışında ilk sene yaşam maliyetini (yaklaşık 10.000 EUR) de okula göndermenizi isteyebiliyor. Bu para, öğrenci ülkeye gidip oturum izni başvurusu yapıp banka hesabını açabilecek duruma geldiğinde öğrencinin şahsi hesabına gönderilmek üzere alınıyor. Kabulünüzde bir şart (conditional offer) varsa o öncelikle o şartın (mezuniyet  diploması,  lise nihai IB ortalamasıveya min matematik ortamas gibi) sağlandığından emin olunması gerekecektir.

Başvuru yaptığınız bölüm bir numerus fixus (fikslenmiş numara) ise o halde 15 Ocak’ta başvuru yaptığınız okulun açıklayacağı listeyi görmeli ve buna göre bir yeterlilik sınavına gerek olup olmadığı anlaşılmalı. Gerek varsa ilgili materyal (sınavda sorumlu olunan kısım) size şubata kadar iletilecektir. Belirli bir tarih aralığında da Mart ortası veya Nisan başına kadar ilgili sınava girip sonucu (istenen sayıdaki öğrenciden biri olunup olunmadığı) beklenilecektir.

NUMERUS FIXUS ve SINAVI: Fikslenmiş numara, Okulların international öğrenci kontenjanlarını ifade etmektedir. Özelikle pek çok ekonomi, psikoloji, mühendislik ile veterinerlik/doktorluk bölümleri için bu yeterlilik sınavları öğrencilere uygulanmaktadır. Genel olarak online olmakla birlikte bazen öğrencinin ilgili bölüm için neden yeterli olduğu düşüncesini (essay Writing) yazması da talep edilebilir.

Yine bu dönemlere yakın (mart/nisan) Hollanda için bursa başvurularının yapıldığı dönemdir. Bazen bu tür başvurular online portal üzerinden de yapılabilmektedir.

BAŞVURU ZAMANLARI (deadline): Hollanda'da lisans eğitimi için başvuruların büyük çoğunluğu (reasearch) her senenin 15 Ocak'ına kadar yapılabiliyorken; master ve applied science okullarında başvurular genel olarak nisan başına kadar sürmektedir.

GİTMEDEN ÖNCE: Okul ödemesi de tamamsa vize konusunda hareket edebilir, konaklamanızı organize edebilir(özellikle popüler şehirlerde konaklama bulmak hayli zor olmadan kalacağımız yeri organize etmeli ve vizeye başvuru yapmalıyız. Konuyla alakalı gelir gözetmeden Hollanda konsolosluğu ile ilgili NESO TURKEY accountunu takip etmenizde fayda olacaktır. Ülkeye girdikten sonra yapılması gereken şeyler ders ve okul kaydı ile, oturum izni, bankada hesap açtırmak ve tabii ki bir bisiklet kiralamak olacaktır.

Hollanda yolcusu kalmasın lütfen!:)

 

Serdal Gezer
Yurtdışı Eğitim Danışmanı
E:serdal@yeniedu.com
T:+90 542 354 71 58