HOLLANDA 5 ŞEHİR: Rotterdam

Rotterdam, ismini Rotte nehri ve baraj anlamına gelen Dam kelimelerinin birleşiminden alan şehir ..bugün 587 bin kişilik nüfusuyla Amsterdam dan sonra ülkenin en kalabalık şehri konumundadır. Rotte nehri ve baraj anlamına gelen Dam kelimelerinin birleşiminden alan şehir bugün 587 bin kişilik nüfusuyla Amsterdam dan sonra ülkenin en kalabalık şehri konumundadır.

Maa ve Ren nehirleri tarafından şekillendirilen yeni Maas nehri kenarında kurulmuş olan şehir limanı sayesinde ticaret ve işçi şehri olarak anılmaktadır. Nehir boyunca uzanan Liman 40 kilometrelik uzunluk ve ticari hacmi ile çok uzun süre dünyanın en büyük limanı ünvanına sahip oldu ve hala Avrupa'nın en büyük limanı konumundadır.

 

Rotterdam şehri yerleşimi 9 yy.'a kadar uzanıyor fakat 12 yy.'a kadar bir yerleşim olduğunu söylemek pek mümkün değil. Bu tarihe kadar yerleşim kurulamaması Rota nehri'nin sel baskınları ile yerleşim yerlerini tehdit etmesidir. 13 yüzyıl sonuna doğru bir tam inşa edilmesinden sonra yerleşim sağlanmıştır. 17 Mart 1299 yılında Kont Jan 1 van Holland tarafından şehir unvanını almaya hak kazanmıştır. Şehir 16. Yüzyılda ticaretin gelişmesinin de etkisiyle kalabalıkla açmıştır önce 10 bin daha sonra 20 bin 17 yy. sonuna doğru da 50 bin nüfus olduğunu görüyoruz.

Rotterdam limanı Avrupa'nın en büyük limanı konumunda ve 2019 yılında 470000000 tonluk büyük hacmi ile Hamburg ve La Havre  limanlarının iş hacminin üçte birinden fazlasını oluşturmuştur. Liman ülke içinde 70 bin ülke dışında yaklaşık 200 bin kişiye doğrudan istihdam sağlamaktadır.

Rotterdam sadece bir ticaret şehri değil aynı zamanda ülkenin finans merkezi konumundadır. Bu durum sebebiyle hem uluslararası şirketler hem de uluslararası şirketlerde çalışan birçok yabancı personeli görmek mümkündür. Aynı zamanda Rotterdam Cruise limanı Hollanda turizmi için çok büyük öneme sahiptir.

Rotterdam denince akla gelen ilk isimlerden biri Desiderius Erasmus olacaktır. 16. Yüzyıl sonunda doğan Erasmus, hümanist felsefenin bugün bile en önemli temsilcilerinden biridir. Yaşadığı dönemde kendisinden Rotterdamlı Erasmus olarak bahsedildiği için hem Hollanda'nın hem de Rotterdam’ın simgesi kişiliklerinden biri haline gelmiştir. 1996 yılında 650 milyon Euro karşılığında yapılan Erasmus köprüsü ise bugün Roterdamın en önemli simge yapılarından biridir.

Erasmus, aynı zamanda öğrenci programı tüm dünyada bilinen ve birçok öğrencinin katılımı ile büyümeye devam eden en önemli öğrenci değişim programının ismidir.

Rotterdam öğrencilerini yaşaması için bence harika bir şehir olduğunu düşünüyorum. Erasmus Üniversitesi ülkenin en önemli okullarından biri olmasının yanı sıra uluslararası öğrencilere ev sahipliği yapması sosyalleşmek için çok daha rahat bir ortam sağlayacaktır. Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi Hollanda'da çalışmak iş bulabilmek için belirli siteler mevcut bu siteler üzerinden arama yapıldığında çalışmak istedikleri alan belirtilerinde öğrenciler çok rahatlıkla iş bulabilirler. Tüm dünyada olduğu gibi Hollanda da  öğrencilerin genelde yapmak istedikleri işler kafelerde, barlarda, restorantlarda çalışmak ya da herhangi bir otelde part time olarak çalışmak. Pandemi sonrasını düşünecek olursak bu tarz alanlarda çok büyük bir işçi açığı var o sebepten dolayı çalışmak isteyen öğrenciler için muhteşem bir fırsat olduğunu söyleyebiliriz. Herhangi bir kafede ya da restorantı çalışan bir işçi saatlik ortalama en az 12 Euro kazanacaktır. Tabii bu brüt maaş olarak kazanacağı ücret. Kesintiler olduktan sonra saatlik 10 buçuk ya da 11 Euro kazanabilir belki de daha fazlası tabii ki bu biraz tecrübe ile alakalı. Tabii bahşişleri de sayarsak net olarak söyleyemesek de saatlik 13 Euro net kazanacağını söyleyebilir.

Öğrenciler, zaten Erasmus Üniversitesine kayıt oldukları zaman okul onlara belli bir yol haritası veriyor yapılacak hakkında. Öğrenci konaklamasını kendi ayarlayabilir ya da okul aracılığı ile ayarlama yapabilir. Fakat son dönemde Hollanda'da öğrenciler ev bulmakta zorlanıyor hatta bununla alakalı birçok yerde protestolar yapılmaktaydı. Ev konusu önemli ve aslında halledilmesi gereken en önemli konu olduğunu söyleyebiliriz. Öğrenciler zaten okullarını tamamladıktan sonra bir işyerinde çalışabilirler. Oturum konusu tabii ki burada çalıştıkları sürece sorun olmayacaktır fakat o oturum belli bir süre veriliyor. İşyeri ile anlaşmalarına bağlı olarak 5 yıl sonunda sınırsız oturum alabilirler. Fakat pasaport alabilmeleri için Hollandaca dil yeterliliği sınavından geçmeleri gerekmektedir.

Yazan : 

TELEFON : +90 542 3547158

E-MAIL : info@yeniedu.com